Rokitnik zwyczajny – właściwości i zastosowanie

argilla_rokitnik_Rokitnik zwyczajny, rokitnik pospolity (Hippophaë rhamnoides L.) – gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae). Nazywany bywa także rosyjskim ananasem. Występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich. Rośnie dziko w południowej i środkowej Europie, na Syberii, Kaukazie i w Himalajach. W Polsce naturalne jego stanowiska znajdują się tylko nad wybrzeżem Bałtyku po ujście Wisły na wschodzie. Zdziczałe formy rosną również w Pieninach i w rejonach upraw, zwykle w obrębie obszarów zurbanizowanych. Często sadzony, jako roślina ozdobna oraz w celu umocnienia skarp.
Jako jedyna z roślin zawiera witaminę B12, na której niedobór mogą cierpieć weganie.

Rokitnik to jeden z najbardziej aktywnych składników naturalnych, posiada właściwości przeciwzapalne i gojące.

Surowiec zielarski:
owoce są bogate w witaminy i mikroelementy: zawierają 2,4 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka, witaminy: E, F, K, P, kwas foliowy, prowitaminę A i D, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro i mikroelementy, m.in. mangan, żelazo, bor.
Świeże oraz przetworzone (soki, dżemy) owoce rokitnika właśnie ze względu na dużą zawartość witaminy C są cennym lekiem wzmacniającym.
Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu skóry i błon śluzowych. Witamina E chroni przez zwyrodnieniami, skurczami i zakrzepami.

Działanie:
wzmacniające siły obronne organizmu, przeciwbólowe. Owoce stosuje się przy dolegliwościach żołądkowych, chorobach reumatycznych, przeziębieniachi chorobach skóry.

Maseczki kosmetyczne z owoców rokitnika poprawiają wygląd cery i opóźniają jej starzenie się.

W rokitniku zawarta jest rekordowa ilość witaminy E. Obfitość witamin, zrównoważony poziom hydrolipidowy, obecność rzadko spotykanego w świecie roślinnym kwasu oleopalmitynowego stymuluje procesy oddychania komórkowego i krążenia krwi, przyspiesza regenerację mikrourazów naskórka.argilla_rokitnikOlej rokitnikowy zawiera ponad sto substancji leczniczych, ma istotne znaczenie lecznicze. Przyspiesza proces regeneracji naskórka, gojenie się ran, błon śluzowych.

Jest skuteczny przy różnego rodzaju uszkodzeniach skóry, zadrapaniach, pęknięciach oraz po ukąszeniach owadów. Likwiduje swędzenie, obrzęki, łuszczenie się skóry. Sprzyja szybkiej regeneracji naskórka, zmiękcza i odżywia skórę. Ma działanie odmładzające i ogólnie wzmacniające.

Rokitnik znajdziemy m.in. w kremach – balsamach regenerujących skórę, dostępnych w sklepie internetowym KosmetycznaGlinka.pl oraz w kosmetykach i suplementach diety firmy Siberian Health – Syberyjskie Zdrowie.

 

Wykorzystano zdjęcie autorstwa: Beentree